طب قرآنی و طب اسلامی ایرانی
 
قالب وبلاگ

هندوانه زرد

بیش از پنجاه نوع هندوانه وجود دارد که "هندوانه‏ ی زرد" یکی از آن ها است. این هندوانه در ایران بیشتر به نام "هندوانه آناناسی" معروف است.

هندوانه‏ زرد در تمام فصول سال یافت می ‏شود، اما در تابستان به نقطه‏‏ ی اوج خود می‏ رسد.

در هندوانه ‏های معمولی رنگدانه ای به نام "لیکوپن" وجود دارد که باعث ایجاد رنگ قرمز در آنها می شود و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد، ولی هندوانه ی آناناسی، فاقد این رنگدانه است و به همین دلیل زرد رنگ می باشد. لیکوپن مسئول ایجاد رنگ قرمز در گوجه ‏فرنگی و گریپ ‏فروت نیز می‏ باشد.

به گفته ‏ی محققان، لیکوپن هندوانه ‏ی زرد در اثر تغییرات ژنتیکی مختلف در طی زمان، از بین رفته است.

نکته‏ ی قابل توجه این هندوانه غیرمعمول، رنگ زرد روشن متمایل به نور آفتاب آن می ‏باشد. از دیگر مشخصات متمایز آن بافت نرم آن می ‏باشد که مزه‏ای شیرین و نیرو بخش دارد. گاهی اوقات هم دانه‏های سیاه در لا به لای بافت گوشتی آبدار این میوه دیده می‏ شوند.

هندوانه‏ های زرد چه بیضی شکل و چه گرد، انواع جالب و قابل توجهی هستند که مزه آنها کمی با مزه‏ ی هندوانه ‏ی معمول قرمز رنگی که ما می ‏خوریم، متفاوت است. اما پوست آن ها شبیه همان هندوانه های قرمز رنگ است.

هندوانه زرد و قرمز

فواید تغذیه ‏ای

مصرف 5 واحد میوه و سبزی به صورت روزانه احتمال ابتلا به سرطان را کاهش می ‏‏دهد. 

یک تحقیق که اخیرا به چاپ رسیده است بیان می ‏دارد که مصرف روزانه 9 تا 10 واحد میوه و سبزی، همراه با 3 واحد لبنیات کم چرب، در پایین آوردن فشار خون بالا بسیار موثر است. پتاسیم بیشترین نقش را در کاهش فشار خون دارد. این میوه نیز سرشار از پتاسیم است.

هندوانه ‏ی زرد منبع خوبی از سیترولین:

هندوانه‏ ها مخصوصاً هندوانه زرد سیترولین زیادی دارند. سیترولین یک اسید آمینه غیرضروری می‏ باشد که در سیستم اکسید نیتریک بدن شرکت می ‏کند. به این ترتیب که وقتی سیترولین با آنزیم ‏های بدن وارد واکنش شد، به آرژنین تبدیل می ‏شود. آرژنین اسید آمینه ‏ای است که برای سلامت قلب و عروق و سیستم ایمنی بدن سودمند است. آرژنین تولید اکسید نیتریک را در بدن تشدید می ‏کند که باعث شل شدن دیواره‏ ی عروق می ‏شود.

در واقع همان اثری را که داروی ویاگرا بر روی مردان دارد، تا حدودی این هندوانه نیز دارا می‏ باشد.

علاوه بر اثر مثبت این ماده بر روی سلامت جنسی مردان، اکسید نیتریک همچنین به درمان آنژین صدری، فشار خون بالا و سایر مشکلات قلبی- عروقی کمک می ‏کند.

البته لازم است متذکر شوم برای اینکه هندوانه‏ ی زرد بتواند مشکلات جنسی مردان را حل کند باید به میزان 6 لیوان در روز مصرف شود که کمی دشوار است، زیرا همان طور که می دانیم، هندوانه بسیار ادرار آور می ‏باشد.

هندوانه زرد و سلامتی چشم:

وجود ویتامین A و ویتامین C در هندوانه برای سلامتی چشم مفید است. هندوانه‏ ی زرد یک منبع غنی از لوتئین می ‏باشد.

لوتئین برای پیشگیری از بیماری دژنراسیون ماکولار چشمی وابسته به سن(AMD) لازم است. این بیماری یک بیمارى مزمن و پیشرونده است که در افراد مسن دیده مى شود و شایع ترین علت کورى در جهان است. در این بیمارى، لکه زرد یا ماکولا که قسمت حساس به نور در شبکیه چشم بوده و مسئول دید مستقیم و کارهایى نظیر خواندن، نوشتن و رانندگى است، تخریب مى شود. این بیمارى درمان قطعى ندارد، ولى با ایجاد تغییرات در رژیم غذایى و مصرف برخى از داروها مى توان از بروز آن جلوگیرى کرد یا آن را به تعویق انداخت.

پس به خاطر داشته باشید که هندوانه ‏ی قرمز(لیکوپن) برای پیشگیری از سرطان و هندوانه ‏ی زرد(لوتئین) برای سلامتی چشم های شما سودمند است.

راه هایی برای مصرف این هندوانه:

اولین نکته ای که باید بدانید این است که برای احساس بهتر طعم هندوانه ‏ی زرد بهتر است آن را به صورت خنک و سرد سرو نمایید.

دسر: 

هندوانه ی زرد، خربزه و طالبی را در یک شربت شیرین یا آب پرتقال فرو کنید و سپس آن ها را فریز نمایید. این دسر خوش ‏طعم را می ‏توانید در مهمانی های تان استفاده نمایید. برای اینکه این دسر زیباتر به نظر آید، می ‏توانید آن را با هندوانه ‏های قرمز نیز تزئین نمایید.

آب هندوانه زرد

آبمیوه: 

مقداری هندوانه زرد را با مقداری خربزه و طالبی در مخلوط کن مخلوط  نمایید.

این آبمیوه ی مخلوط، بسیار مقوی و خوشمزه است.

ترشی:

پوست این هندوانه برای ترشی انداختن مناسب است، زیرا موجب افزایش اشتها می ‏شود.

 

نگهداری:

برای نگهداری هندوانه ‏ی بریده شده، روی قسمت بریده شده ی آن سلفون کشیده و در یخچال بگذارید. برای این که از طعم و شیرینی و طراوت هندوانه ی بریده شده لذت ببرید، آن را بیشتر از یک هفته در یخچال نگه ندارید.

هندوانه فریز شده را هم خیلی نمی توان نگهداری کرد (کمتر از یک ماه).

در نهایت باید بدانید که رنگ زرد، یک رنگ طبیعی برای هندوانه است، همان ‏گونه که رنگ سفید و نارنجی هم طبیعی هستند.


[ یکشنبه 92/7/7 ] [ 12:8 عصر ] [ بهزاد دادده قلعه جوق ] [ نظرات () ]


طالبی، گرمک و دستنبو که معطر و شیرین هستند این روزها مهمان سفره‌های شماست.

 


 

دستنبو

 

دستنبو، طالبی و گرمک میوه‌هایی پرآب، اشتهاآور، چاق‌کننده و جلا دهنده رخسار بوده و در فصل تابستان موجب رفع تشنگی می‌شوند. این میوه‌ها به همراه خربزه از یک خانواده بوده و اختلاف آن‌ها تنها به علت رنگ، مزه و اندازه است که هر چه بزرگ، شیرین، پرآب و لطیف‌تر باشند، خاصیت آن‌ها بیشتر است.

طالبی و گرمک سرشار از ویتامین‌های B و C و مواد معدنی پتاسیم، کلسیم، فسفر و همچنین پروتئین، قند و فیبر هستند. در 100 گرم طالبی 34 کالری و در یک لیوان آب طالبی بدون شکر 45 کالری انرژی نهفته است.

 

کاهش فشار خون با یک لیوان آب طالبی

مطالعات نشان داده است، مصرف یک لیوان آب طالبی در روز به میزان 25 درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می‌دهد.

محققان برای آزمایش، مقداری از پلاکت‌های خون را گرفته با مقدار کمی عصاره یا آب طالبی شیرین مخلوط کرده و مشاهده کردند در طالبی عاملی وجود دارد که به شدت مانع از انباشته شدن غیرطبیعی پلاکت‌ها می‌شود و در نتیجه از انعقاد و لخته شدن خون در رگ‌ها (که عامل حمله‌های قلبی است) جلوگیری می‌شود. اگر طالبی و آسپیرین با هم خورده شود، خاصیت ضد انعقاد خون نیرومندتری تشکیل می‌شود.

طالبی را بدون شکر یا چیزهایی دیگر به طور ساده باید پیش از غذا خورد؛ کسانی که طالبی را با نمک و فلفل می‌خورند هضم آن را آسان‌تر می‌کنند ولی در مقابل، خاصیت ملین آن را کم می‌کند.

گوشت طالبی را اگر روی سوختگی‌های سبک و سطحی یا ورم پوست بگذارند، آن را تسکین داده و شفا می‌بخشد.

تخم طالبی یا گرمک با تخم کدو و تخم خیار تشکیل تخم‌های خنک را می‌دهند و برای تسکین و نرم کردن سینه و رفع اگزما مصرف می‌شود.

فراموش نکنید مصرف زیاد دستنبو، طالبی و گرمک برای بیماران دیابتی، ورم روده

و سوءهاضمه ضرر دارد و موجب نفخ روده، معده و درد معده می‌گردد

 

 

طرز مصرف آن این است که این سه تخم را کمی می‌کوبند و در آب می‌ریزند تا شیره آن در آب مخلوط شود، سپس آن را صاف کرده و مصرف می‌کنند. دستنبو، گرمک و طالبی، تشنگی را در تابستان تسکین می‌دهد.

 

 

خواص درمانی

* طالبی و گرمک به علت داشتن پتاسیم و عطر مطبوع، مقوی قلب هستند و عروق را باز می‌کنند، همچنین به دلیل درصدی منیزیم از میوه‌های آرام بخش به شمار می‌روند.

* طالبی و گرمک فشار خون را پایین می‌آورند به طوری که پتاسیم موجود در آن‌ها جدار رگ‌ها را نرم کرده و منجر به دفع سدیم اضافی می‌شود. اشخاصی که فشار خون بالا دارند می‌توانند روزانه با خوردن نصف طالبی به کنترل این بیماری کمک کنند.

همچنین این میوه‌ها می‌توانند اثر داروهای پایین آورنده فشار خون را تسریع بخشند.

* این میوه‌ها سرشار از فیبر بوده و بسیار ملین و مسهل هستند، بدین سبب برای کسانی که دچار یبوست، بواسیر و افزایش چربی خون هستند، بسیار توصیه می‌شود.

* این میوه‌ها به دلیل مدر بودن برای کسانی که دچار احتباس ادرار و یا سنگ مجاری ادراری هستند بسیار موثر است و همچنین افراد مبتلا به کم خونی، نقرس و روماتیسم بهتر است حتماً طالبی را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

* این میوه‌ها به دلیل دارا بودن قند، خاصیت تقویت‌کنندگی داشته و یکی از احیاء کنندگان سلولی و از عوامل تجدید جوانی هستند.

طالبی

 

طالبی‌های با گوشت زرد حاوی مقدار قابل ملاحظه‌ای ترکیب شیمیایی آنتی‌اکسیدان بتاکاروتن بوده که پیش‌ساز ویتامین A به شمار می‌رود. همچنین گرمک نیز برای پیشگیری از بیماری یرقان و رفع حرارت کبد مفید بوده و زیاد کننده شیر زنان شیرده و خارج کننده رسوبات کلیه و مثانه است.

طالبی و گرمک هر دو برای دفع سموم بدن و خون و فعالیت‌های سلول‌های پوستی مفید هستند و به علت داشتن مقادیر زیاد فسفر باعث تقویت سلول‌های مغزی و فعالیت اعصاب می‌شوند.

همچنین فراوانی کلسیم آن‌ها موجب تقویت عضلات و تکمیل استخوان‌بندی و رشد و نمو سامانه اسکلتی انسان می‌شود.

 

دستنبو، گیاهی نام آشنا در ادبیات ایران

با آغاز فصل تابستان، گیاه خوش عطر و بویی به نام دستنبو بازار میوه و تره‌بار ایران را اشباع می‌کند که هر چند در تاریخ ادبیات ما جایگاه ویژه ای برای خود دارد، اما هنوز خیلی‌ها و به خصوص نسل جوان با این گیاه معطر بیگانه‌اند.

دستنبو میوه‌ای از خانواده خربزه اما اندازه آن کوچک‌تر از خربزه است و تقریباً به اندازه یک کف دست می‌باشد. هر چند این میوه خوراکی و طبع آن گرم می‌باشد، اما شهرت آن بیشتر به واسطه بوی خوشی است که دارد.

این میوه در ایران بیشتر در غرب کشور یافت می‌شود و در ادبیات کردی به آن «شمامه» گفته می‌شود، اما در خطه شرق و به خصوص خراسان جنوبی نیز به صورت خودرو و یا کشت بهاره البته به صورت محدود در مزارع این استان تولید می‌شود.

این میوه‌ها به دلیل مدر بودن برای کسانی که دچار احتباس ادرار و یا سنگ مجاری ادراری هستند بسیار موثر است و همچنین افراد مبتلا به کم خونی، نقرس و روماتیسم بهتر است حتماً طالبی را در برنامه غذایی خود قرار دهند

 

 

وجه تسمیه این نام‌گذاری برای این میوه به آن خاطر است که وقتی آن را که به اندازه یک تخم مرغ می‌باشد، به دست می‌گیری، بلافاصله دستت خوشبو می‌شود و در خراسان جنوبی مردم از این میوه به عنوان خوشبو کننده محیط خانه استفاده می‌کنند.

 

به لحاظ تاریخی برای نخستین بار «مولوی» در شاهکار خود «مثنوی» در خصوص ارزش این میوه چنین سرایید:

یار، دستنبو به دستم داد و دستم بو گرفت

وه چه دستنبو که دستم بوی دست او گرفت

 

توصیه آخر

فراموش نکنید مصرف زیاد دستنبو، طالبی و گرمک برای بیماران دیابتی، ورم روده و سوءهاضمه ضرر دارد و موجب نفخ روده، معده و درد معده می‌گردد. همچنین بهتر است گرمک و طالبی را قبل از هر غذای اصلی بخورید چرا که همراه با غذا باعث سوء هضم شدید می‌شود.

همچنین دانشمندان با تحقیق بر پوست میوه‌هایی مثل خربزه و طالبی دریافته‌اند که پوست این میوه‌ها می‌تواند منبعی برای مسمومیت غذایی باشد؛ از این رو شستن کامل میوه‌ها بسیار توصیه می‌شود.


[ یکشنبه 92/7/7 ] [ 12:7 عصر ] [ بهزاد دادده قلعه جوق ] [ نظرات () ]


خربزه برای اشخاص مبتلا به کم‌خونی بسیار مفید است، رنگ چهره را روشن می‌کند، رفع کننده یبوست است و به هضم غذا کمک می‌کند همچنین افزاینده ادرار و دفع‌کننده سنگ مثانه و کلیه است.

 

خربزه

خربزه، سلول‌های بدن را ترمیم می‌کند

میترا زراتی، کارشناس تغذیه می‌گوید: خربزه دارای ویتامین A و C است و در ترمیم و تجدید سلول‌های بدن نقش مهمی را بر عهده دارد همچنین این میوه بسیار مُدر بوده و برای افرادی که به بیماری‌های کلیوی و سنگ کلیه مبتلا هستند، بسیار مفید است.

 

وی با بیان اینکه خربزه به دلیل داشتن ویتامین A برای تقویت بینایی، خون‌سازی و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است، ادامه داد: خربزه سرشار از ویتامین‌های A و C و سلولز است همچنین این میوه ملیّن بوده و برای درمان یبوست بسیار مفید است.

این کارشناس تغذیه اضافه کرد: خربزه برای اشخاص مبتلا به کم‌خونی بسیار مفید است، رنگ چهره را روشن می‌کند، رفع کننده یبوست است و به هضم غذا کمک می‌کند همچنین افزاینده ادرار و دفع‌کننده سنگ مثانه و کلیه است.

 

برای کاهش فشار خون، خربزه بخورید

 متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند، خربزه برای پایین آوردن فشار خون مفید است. به گزارش ایسنا، متخصصان تغذیه در مرکز بهداشتی دانشگاه تگزاس خاطرنشان کردند: خوردن مقادیر زیادی از سبزیجات و میوه‌های سرشار از پتاسیم مانند خربزه و پرتقال برای مبتلایان به فشار خون بالا مفید است و در پایین آوردن فشار خون تأثیر قابل توجهی دارند.

محققان فرانسوی به تازگی دریافتند نوعی ماده طبیعی در خربزه وجود دارد که می‌تواند با استرس و خستگی مقابله کند

 

 

دکتر لونا ساندون استادیار تغذیه کلینیکی در این دانشگاه و سخنگوی انجمن دیابت آمریکا در این باره اظهار کرد: خربزه نیز مانند هندوانه و طالبی حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است. یک چهارم از طالبی حاوی 800 تا 900 میلی‌گرم پتاسیم است که تقریباً 20 درصد از مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه پتاسیم را تأمین می‌کند.

 

وی تصریح کرد: میوه‌هایی چون آووکادو، کیوی، خرمالو، لوبیا، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی و حتی گریپ‌فروت از دیگر منابع غذایی غنی از پتاسیم محسوب می‌شوند که برای مبتلایان به فشار خون بالا سودمند هستند.

 

خربزه، پوست را شاداب می‌کند

یوسف نقیایی، کارشناس تغذیه با اشاره به وجود 37 میلی‌گرم ویتامین C در هر یکصد گرم میوه خربزه، نقش این میوه را در طراوت و شادابی پوست و جلوگیری از بیماری‌های لثه موثر دانست.

 

این کارشناس تغذیه، میوه خربزه را در زمره میوه‌های شیرین برشمرد و اظهار کرد: هر یک صد گرم خربزه، 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروکتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمی‌شود.

این کارشناس تغذیه، یک گرم فیبر، 12 میلی‌گرم کلسیم، 17 میلی‌گرم فسفر،‌ 238 میلی‌گرم پتاسیم،1250 واحد پیش‌ساز ویتامین A و 31 کیلو کالری انرژی را از مواد تشکیل دهنده در هر صد گرم خربزه عنوان کرد.

مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می‌شود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد می‌کند

 

 

وی تاکید کرد: میزان پتاسیم موجود در خربزه برای بیماران مبتلا به بیماری قلبی - عروقی بسیار موثر است و مصرف این ماده غذایی نقش به سزایی در پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی دارد.

 

وی با اشاره به مقدار قابل توجه پیش‌ساز ویتامین A موجود در میوه خربزه، گفت: پیشگیری از بیماری‌های چشمی،‌ جلوگیری از بیماری‌های عفونی، طراوت و شادابی پوست از جمله اثرات خربزه به علت داشتن این ویتامین است.

 

خربزه؛ مانع خستگی و استرس

وقتی می‌گوییم دچار استرس شدیدی هستیم بدین معناست که کاملاً از کار، مشکلات شخصی و کلا زندگی اشباع شده‌اید. البته داشتن استرس به مقدار کم، می‌تواند محرک و حتی مهیج باشد، اما وقتی بدون هیچ وقفه‌ای، تحت استرس‌های شدید باشیم آن وقت است که میزبان ضربان‌های تند قلب و سردردهای شدید و دیگر پیامدهای آن خواهیم بود.

 

محققان فرانسوی به تازگی دریافتند نوعی ماده طبیعی در خربزه وجود دارد که می‌تواند با استرس و خستگی مقابله کند. به نظر این محققان، خربزه دارای آنزیم اس.او.دی است که خواص آنتی‌اکسیدانی دارد و از آسیب رسیدن به بافت‌های بدن پیشگیری می‌کند.

محققان در تحقیق بر 2 گروه 35 نفری بین 30 تا 55 ساله که از استرس و خستگی شدید شاکی بودند دریافتند این آنزیم نه تنها استرس، بلکه خستگی را هم از بین می‌برد.

 

خربزه

خربزه را قبل از چاقو زدن با مواد شوینده تمیز کنید

 برای پیشگیری از بیماری‌های روده‌ای توصیه می‌شود هندوانه، خربزه و طالبی را قبل از چاقو زدن با مواد شوینده تمیز کنید.

دکتر اسلام یعقوبیان، مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: شستشوی صیفی‌جات از جمله هندوانه، خربزه و طالبی با مایع ظرف‌شویی و شوینده، در این فصل و قبل از باز شدن آن از ابتلا به بیماری‌های اسهالی عفونی موثر است.

 

وی افزود: به علت استفاده از کودهای حیوانی در مزارع صیفی‌جات، سطح خارجی محصول به دست آمده به انواع میکروب‌های بیماری زا، آلوده است و در صورت مصرف بدون شستشو احتمال ابتلای فرد به اسهال عفونی وجود دارد.

 

و در نهایت این که، مبتلایان به دیابت خربزه نخورند

 علیرضا ابوالفضلی، کارشناس تغذیه می‌گوید: دیابتی‌ها و مبتلایان به اضافه وزن از مصرف زیاد خربزه خودداری کنند.

وی اظهار داشت: قند موجود در خربزه از نوع گلوکز و لولوز بوده فوراً جذب خون شده و به همین سبب باعث بالا رفتن سریع قند خون می‌شود؛ لذا مبتلایان به دیابت و افراد دارای اضافه وزن باید در مصرف آن دقت بیشتری داشته باشند.

وی هشدار داد: مصرف زیاد خربزه باعث نفخ می‌شود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد می‌کند.

 


[ یکشنبه 92/7/7 ] [ 12:7 عصر ] [ بهزاد دادده قلعه جوق ] [ نظرات () ]

هندوانه

هندوانه خواص بسیاری دارد از آن جمله ضد استفراغ و ضد تهوع است.

 

مخصوصا برای افرادی که در تابستان دچار گرمازدگی می‌شوند، نوشیدن آب هندوانه با کمی گلاب می‌تواند مفید باشد.

 

این میوه ضدعفونی‌کننده ی بدن و در واقع پاک‌کننده روده‌ها است.

 

100 گرم هندوانه دارای 30 کالری انرژی ، 0/4 گرم پروتئین، 0/2 گرم چربی، 6/4 گرم قند، 0/3 گرم فیبر، 7 میلی‌گرم کلسیم، 100 میلی‌گرم پتاسیم، 7 میلی‌گرم ویتامین C و 590 واحد بین‌المللی ویتامین A است.

هندوانه با داشتن بیش از 90 درصد آب، برای رفع تشنگی بسیار مناسب است. هیچ میوه‌ای تا این اندازه آب ندارد.
 
آب هندوانه

چون هندوانه دارای مقدار خیلی کمی سدیم است، آب زیادی را از بدن دفع می‌کند و برای کسانی که ناراحتی کلیه دارند و افرادی که ادرار غلیظ و زرد رنگ با بوی تند دارند، بسیار خوب است و حتی می توانند با نوشیدن آب هندوانه و آب به‌مقدار زیاد، این مشکل را از بین ببرند.

 

البته افراد دیابتی نباید در مصرف هندوانه زیاده روی کنند، زیرا مانند سایر میوه‌ها، کالری و قند آزاد دارد و بدن، این کالری اضافه را به صورت چربی ذخیره می‌کند.


[ یکشنبه 92/7/7 ] [ 12:4 عصر ] [ بهزاد دادده قلعه جوق ] [ نظرات () ]

پزشک متخصص زنان

اگرچه بیشتر خانم ها تصور می‌کنند درباره قاعدگی اطلاعات کافی دارند، ولی مواردی هست که خیلی از آنان درباره‌اش بی‌اطلاع‌اند و همیشه ممکن است در این خصوص، اتفاقاتی بیفتد که تا کنون با آن مواجه نشده باشند.

 

این مطلب، شما را با رایج‌ ترین پرسش‌هایی که خانم ها درباره قاعدگی از پزشک متخصص زنان و زایمان می‌پرسند، آشنا می‌کند.

 

1- چرا قاعدگی، خلق و خوی آدم را عوض می کند؟

اصولا سندروم پیش از قاعدگی (PMS) به این دلیل رخ می‌دهد که بدن به تغییرات هورمونی، حساس می‌شود. 10 روز قبل از شروع قاعدگی، سطح هورمون‌هایی مثل پروژسترون و استروژن به سرعت تغییر می‌کنند و این تغییر سبب بروز علایمی مثل نفخ، تغییرات خلق و خو، سردرد، حساسیت پستان‌ها و خستگی می‌شود.

نزدیک به 90 درصد از خانم ها قبل از قاعدگی‌شان این نشانه‌ها را تجربه می‌کنند. حتی 20 درصد از آنها دچار علائم شدیدتری می‌شوند که بر فعالیت‌های طبیعی‌ زندگی‌شان و حتی بر روابط فردی آنها تاثیر می‌گذارد.

اما چه باید کرد؟ اول اینکه مطمئن شوید که از نظر جسمی مشکلی ندارید. بعد سعی کنید ورزش کنید، مخصوصا وقتی احساس می‌کنید خلق شما تنگ شده است. مایعات فراوانی بنوشید، حتی هر دو ساعت یک بار. اگر با این کارها بهتر نشدید از پزشک خود کمک بگیرید. مکمل‌های کلسیم و ویتامین‌ها نیز در کاهش نشانه‌های پیش از قاعدگی موثرند. گاهی مصرف قرص‌های ضد بارداری با نظر پزشک و در موارد شدید، مصرف داروهای ضدافسردگی سبب بهبود این نشانه‌ها می‌شود.

 

2- چرا گاهی اوقات قاعدگی‌ نامنظم می‌شود؟

عادت ماهیانه خانم ها هر 28 روز یک بار تکرار می‌شود، اما گاهی پیش می‌آید که شما دو ماه یک بار پریود می شوید و گاهی هر 26 روز ، 35 یا 42 روز یک ‌بار. قاعدگی طبیعی باید به فاصله 25 تا 35 روز رخ ‌دهد؛ یعنی از شروع اولین خون‌ریزی تا خون‌ریزی بعدی باید 25 تا 35 روز طول بکشد. بسیاری از خانم ها که قاعدگی شان در یک روز در هر ماه اتفاق نمی‌افتد (مثلا تاریخ بیست و پنجم هر ماه)، فکر می‌کنند قاعدگی‌شان طبیعی نیست. ولی این افراد نباید نگران شوند؛ زیرا لازم نیست قاعدگی دقیقا در همان روز ایجاد شود. تغییر دو سه روزه در قاعدگی، مشکل خاصی نیست. اما اگر فاصله بین دو پریود، به کمتر از 25 روز یا بیشتر از 35 روز برسد، باید با پزشک مشورت کرد.

عادت ماهیانه به ویژه در دوران نوجوانی و سال اول بلوغ منظم نیست، چون سیستم هورمونی بدن هنوز کار خود را به خوبی آغاز نکرده است. این امر ممکن است دو سال یا حتی بیشتر هم ادامه یابد. حدود 45 تا 50 سالگی نیز که اکثر خانم ها به سن یائسگی نزدیک می‌شوند، دستگاه هورمونی تقریبا خسته و عادات ماهیانه نامنظم می‌شوند. این حالت تا زمان یائسگی ادامه خواهد داشت!

حتی اگر از موضوع سن هم بگذریم، باز هم نامنظم بودن عادت ماهیانه امر بسیار مهمی نیست. اما اگر عادات ماهیانه شما مدت‌ طولانی نامنظم بود، توصیه می‌کنیم به متخصص زنان مراجعه کنید.

استرس، اضطراب و اتفاقات نگران‌کننده با تغییر روند تخمک‌گذاری و ایجاد اختلالاتی در ترشح پروژسترون می توانند سبب قاعدگی نامنظم شوند. مشکلات تیرویید، هیپوتالاموس یا هیپوفیز که در تولید هورمون‌های زنانه دخیل‌اند، هم می‌توانند سبب نامنظمی عادات شوند. حتی ممکن است تخمدان‌ها دچار مشکلی باشند و با وجود فرمانی که از مغز دریافت می‌کنند، هورمون کافی تولید نکنند! جالب است بدانید افزایش ترشح هورمون مردانه هم سبب نامنظمی دوره‌ها می‌شود. عفونت، تومور، فیبروم یا آندومتریوز هم می‌توانند از علل احتمالی باشند.

از دلایل دیگر بی‌نظمی یا قطع قاعدگی، اضافه وزن ، کاهش وزن ، اختلالات تغذیه‌ای و انجام ورزش‌های سنگین است.

 

3- چرا گاهی اوقات بین دو قاعدگی، ترشحات سفید رنگ دیده می‌شود؟

نگران نباشید؛ این ترشحات طبیعی هستند. این ترشحات در برخی روزها کمتر و گاهی بیشترند. غددی که داخل واژن قرار گرفته‌اند این ترشحات را تولید می‌کنند که نقش اصلی آن جلوگیری از ورود میکروب به داخل رحم است. در میان دو دوره و در زمان تخمک‌گذاری میزان ترشحات افزایش می‌یابد و وجود آن کمک می‌کند تا در این زمان اسپرم ها راحت‌تر از دهانه رحم بالا بروند و به تخمک برسند.

در حالت طبیعی این ترشحات، بی‌رنگ و بی‌بو هستند، اما اگر ترشحات زرد رنگ یا سوزناک یا بد بو بودند، می‌توانند نشانه بروز عفونت یا قارچ باشند. در این صورت برای جلوگیری از پیشرفت عفونت باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد.

 

4- آیا استفاده طولانی‌ مدت از تامپون، شوک توکسیک می‌آورد؟

سندروم شوک توکسیک به دلیل عفونت باکتریایی ایجاد می‌شود و با حملات ناگهانی تب و لرز، اسهال، تهوع، درد عضلانی و بثورات پوستی مشخص می‌شود. اگر تامپون‌ها به مدت طولانی بمانند، زمینه را برای ایجاد عفونت‌های باکتریایی آماده می‌کنند. بهترین وضعیت آن است که تامپون‌ها هر 8 ساعت یک بار تعویض شوند


[ جمعه 92/7/5 ] [ 10:36 عصر ] [ بهزاد دادده قلعه جوق ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

موضوعات وب
امکانات وب


بازدید امروز: 18
بازدید دیروز: 22
کل بازدیدها: 465456